Boksers fractuur

Samengevat

Een boksers fractuur is een breuk in het middenhandsbeentje vlakbij de pinkknokkel. Deze fractuur ontstaat vaak na een klap tegen een hard voorwerp, meestal vanwege slechte techniek bij stoten. Hoewel het vaak voorkomt bij boksers, kan iedereen zo'n fractuur oplopen, bijvoorbeeld door tegen een muur te slaan. Deze breuk veroorzaakt meestal naast pijn ook een stijf of slecht bewegende pink.
Goede stoottechniek en het dragen van dikke handschoenen kan dit letsel helpen voorkomen.
Symptomen zijn pijn, zwelling, en soms een vervorming van de hand. Een arts kan de diagnose stellen met röntgenfoto's.
Behandeling bestaat meestal uit gips of een spalk, gevolgd door rust en mogelijk fysiotherapie voor herstel.
Als je denkt een boksers fractuur te hebben, is het essentieel om een dokter te raadplegen. 
Een gespecialiseerd hand therapeut kan helpen om goed te herstellen. Een op maat gemaakte splint en oefenprogramma zijn vaak belangrijke onderdelen van de behandeling

Wat is een boksers fractuur?

Een boksers fractuur (boxer's fracture) is een breuk van de middenhandsbeentje net voor de knokkel van de pink. Deze naam heeft de breuk gekregen omdat het voornamelijk voorkomt als gevolg van het slaan tegen een hard object, waarbij de knokkel van de pink als eerste contact maakt in plaats van de knokkels van de wijsvinger en middelvinger. Dit is mogelijk een gevolg van een slechte techniek (daarom vinden veel trainers dat een hook met de duim naar boven gericht zou moeten zijn) of van een ontwijkende hoofdbeweging van de tegenstander.  Maar je hoeft geen bokser te zijn om zo’n breuk op te lopen! Een harde klap tegen een muur of deur kan levert ook vaak deze breuk op, iets wat we vooral bij jonge mannen zien vooromen.

Mensen met een boksersfractuur hebben vaak veel pijn en merken dat hun pink stijf is of niet goed kan bewegen. Het kan ook zijn dat de hand gezwollen is of dat er een blauwe plek of vervorming te zien is. Het is heel belangrijk om met deze klachten naar een dokter te gaan. Deze kan met röntgenfoto’s vaststellen of er inderdaad sprake is van een breuk en wat er aan gedaan kan worden.

Een boksersfractuur wordt meestal behandeld met gips of een spalk om het bot te laten genezen. Rust is heel belangrijk; het bot heeft tijd nodig om te herstellen. En het is natuurlijk slim om na te denken over manieren om dit soort blessures in de toekomst te voorkomen, zoals bijvoorbeeld werken aan de techniek van je stoten als de klachten vechtsport gerelateerd zijn.

Na de gips fase kan jouw fysiotherapeut meer vertellen over het te verwachten herstel en je oefeningen geven die je kunt doen terwijl je herstelt.

Zou ik een boksers fractuur kunnen hebben?

Als je pijn en zwelling hebt rond de knokkel van de pink, nadat je ergens tegen aan hebt geslagen of raar terecht bent gekomen tijdens een val, dan zou het kunnen dat je een boksers fractuur hebt opgelopen. Vaak gaat dit ook gepaard met zichtbare kneuzing en soms een duidelijke verandering van de vorm van de hand.

Wat kan ik zelf doen aan een boksers fractuur?

Als je denkt dat je een boksers fractuur (of welke andere breuk dan ook) zou kunnen hebben is het heel belangrijk om direct naar een dokter te gaan.

Oorzaken boksers fractuur

Dit soort letsel ontstaat bijna altijd door tegen iets of iemand aan te slaan. Als je slaat met goede techniek (zoals bij de meeste vechtsporten wordt geleerd) maak je contact met de knokkels van de wijsvinger en middelvinger. Als je per ongeluk met de veel kleinere en zwakkere knokkels van de ringvinger en pink contact maakt kunnen ze breken. Daarom wordt bij het trainen op stootzakken bij boksen en kickboksen geadviseerd om met zwaardere/dikkere handschoenen te slaan. .

Symptomen boksers fractuur

De meest opvallende symptomen van een boksers fractuur zijn pijn rond de kokkel van de pink in combinatie met zwelling en kneuzing en soms met een afwijkende vorm van de hand.

Diagnose

Wanneer iemand symptomen vertoont die wijzen op een boksers fractuur, zoals pijn, zwelling en vervorming rond de knokkel van de pink, is het cruciaal om medische hulp in te schakelen. De diagnose van een boksers fractuur wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door een arts, meestal een orthopedisch specialist of een traumachirurg.

De dokter zal beginnen met het verzamelen van informatie over hoe het letsel is ontstaan. Dit helpt om een beter inzicht te krijgen in de aard en de ernst van het letsel

Vervolgens zal de dokter de hand onderzoeken, op zoek naar tekenen van zwelling, blauwe plekken, vervorming, of andere onregelmatigheden. De bewegingsvrijheid en functionaliteit van de pink en de aangrenzende vingers kunnen ook worden geëvalueerd.

Om de exacte locatie en ernst van een eventuele breuk in kaart te brengen is beeldvorming nodig, meestal een röntgenfoto. Dit beeldvormend onderzoek kan details onthullen over de breuk, zoals of het bot is verschoven en of er sprake is van meerdere breuken.

Afhankelijk van de resultaten van de onderzoeken en de ernst van de fractuur, zal de arts de beste behandelingsoptie voorstellen. Dit kan variëren van conservatieve behandeling, zoals het dragen van een spalk of gips, tot chirurgische ingrepen in ernstigere gevallen.

Het is heel erg belangrijk dat personen met vermoedelijke symptomen van een boksers fractuur zo snel mogelijk medische hulp zoeken.

Behandel mogelijkheden

Klachten na een boksers fractuur zijn meestal goed te behandelen. Behandeling begint nadat de hand uit het gips is en bestaat vaak uit mobilisaties/manipulaties,rekoefeningen versterkende oefentherapie, en ontspanningsoefeningen. Soms maken we ook gebruik van spalken, braces, massage of dry needling.

Naar de dokter?

Neem bij het vermoeden van een breuk altijd direct contact op met een dokter. Verder geldt dat als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus