patellofemoraal pijnsyndroom
Samenvatting patellofemoraal pijnsyndroom
Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS), ook bekend als retropatellaire pijn, is een aandoening die gekenmerkt wordt door pijn rond de knieschijf (patella). Deze pijn is voornamelijk niet-traumatisch van oorsprong.
In Groningen biedt Fysiotherapie Noorderbad gespecialiseerde zorg en behandelingen aan voor PFPS, waarbij rekening wordt gehouden met de unieke klachten van elke patiënt. Met een geïndividualiseerde aanpak streven we ernaar effectieve verlichting en herstel te bieden aan hen die last hebben van deze veelvoorkomende aandoening.
Wat is patellofemoraal pijnsyndroom?
Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS), ook bekend als retropatellaire pijn, is een aandoening die gekenmerkt wordt door pijn rond de knieschijf (patella). Deze pijn is voornamelijk niet-traumatisch van oorsprong.
Pathofysiologie van patellofemoraal pijnsyndroom
De pathofysiologie van PFPS is multifactorieel, waarbij zowel extrinsieke als intrinsieke risicofactoren betrokken zijn. Externe factoren omvatten veranderingen in trainingsfrequentie of -intensiteit, trainingsoppervlakken en ongeschikt schoeisel. Intrinsieke factoren zijn onder meer afwijkingen in de onderste extremiteit en spierdysfuncties. Deze kunnen leiden tot onjuiste sporing van de patella over het femur, wat een verhoogde belasting op het patellofemorale gewricht veroorzaakt.
Hoe Ontstaat PFPS?
De meest voorkomende oorzaken van PFPS zijn gerelateerd aan activiteiten die belasting van de onderste ledematen met zich meebrengen, zoals lopen, rennen, springen, traplopen, en langdurig zitten of knielen.
Zou Ik PFPS Kunnen Hebben?
Symptomen van PFPS omvatten pijn achter of rondom de knieschijf, die verergerd wordt bij een gebogen knie of door activiteiten zoals traplopen. Als u dergelijke symptomen ervaart, kan dit wijzen op PFPS.
Wat Kan Ik Zelf Doen aan PFPS?
Behandeling van PFPS omvat een multimodale aanpak, waarbij fysiotherapie de kern vormt van conservatief beheer. Dit kan activiteitsaanpassing, relatieve rust en oefeningen omvatten om spierdysfuncties en biomechanische factoren aan te pakken.
Oorzaken van patellofemoraal pijnsyndroom
Activiteiten die belasting van de onderste ledematen vereisen zijn veelvoorkomende oorzaken, naast de eerder genoemde intrinsieke en extrinsieke factoren.
Meest Voorkomende Symptomen van PFPS
De primaire symptomen zijn pijn rond de knieschijf, verergerd door het buigen van de knie tijdens bepaalde activiteiten zoals traplopen of het lang gebogen houden van de knie.
Diagnose van patellofemoraal pijnsyndroom
De diagnose van PFPS is voornamelijk gebaseerd op de patiëntgeschiedenis en lichamelijk onderzoek.
De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprekHet anamnese gesprek is het eerste gesprek tussen jou en jouw fysiotherapeut. Tijdens dit gesprek probeert jouw fysio de informatie te verzamelen die nodig is om een goede diagnose te stellen. Dit gesprek is heel erg belangrijk voor ons om een goede diagnose te stellen en andere aandoeningen en ziekten uit te sluiten. Hoe meer informatie je ons geeft hoe beter wij ons werk kunnen doen.
Het anamnese gesprek verloopt meestal als volgt:
- Wij maken kennis met elkaar en controleren samen jouw gegevens en verzekering.
- We vragen waarom je een afspraak hebt gemaakt en wat je hoopt te bereiken met de fysiotherapie behandeling.
- Jouw fysio stelt screenende vragen om andere ziekten of aandoeningen uit te sluiten
- Wij stellen vragen over jouw medische voorgeschiedenis, eventuele andere ziektes, operaties of medische aandoeningen. Ook stellen we vragen over medicijnen, mogelijke zwangerschappen, eventueel drugsgebruik, roken, drinken en beweging.
- Daarna stellen we verdiepende vragen om een beter beeld te krijgen van de klachten en beperkingen die jij ervaart en natuurlijk praten we over andere factoren die mogelijk mee zouden kunnen spelen zoals thuissituatie of werk.
Na een screening en een anamnese gesprek zal jouw fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen. Fysiotherapeutisch onderzoek kan worden gebruikt voor verschillende dingen zoals het beoordelen van de beweeglijkheid van een persoon, het evalueren van pijn en stijfheid, het bepalen hoeveel krachtsverlies er is, of welke zenuwbanen nog wel en welke niet meer werken. Het kan ook worden gebruikt om de vooruitgang van een persoon te volgen tijdens de behandeling en om te bepalen wanneer de behandeling kan worden beëindigd. Het onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het meten van de beweeglijkheid van de gewrichten, het observeren van de manier waarop een persoon beweegt, of het testen van de spiersterkte.
Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek stellen wij samen met jou een behandelplan op om aan jouw specifieke doelen te werken. Dit kan bestaan uit oefeningen je thuis kan doen, trainen in onze oefenzaal, manipulaties van de gewrichten, of het geven van adviezen.
Behandeling van patellofemoraal pijnsyndroom
Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen jouw klachten te verminderen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie
Tijdens een sessie pijneducatie leer je het beter begrijpen en beheersen van pijn. Pijneducatie kan gebruikt worden om je te helpen omgaan met chronische pijn, zoals bijvoorbeeld rugpijn, hoofdpijn en nekklachten, maar ook bij pijn na een operatie of een ongeval.
Gewrichtsmobilisaties zijn handelingen die gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid van een gewricht. Gewrichtsmobilisaties kunnen worden gebruikt voor het behandelen van beperkingen, pijn en stijfheid in gewrichten, zoals de rug, nek en schouders.
Gewrichtsmanipulaties zijn een vorm van gewrichtsmobilisaties die worden uitgevoerd door manueeltherapeuten. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van snelle, korte bewegingen op het gewricht, om de beweeglijkheid ervan te verbeteren. Hierbij kan een krak worden gehoord of gevoeld.
Wat zijn de risico’s? Er zijn echter ook enkele risico’s verbonden aan het ondergaan van gewrichtsmanipulaties met name in de nek. Zo kan het uitvoeren van de behandeling te agressief zijn en leiden tot extra pijn of letsel. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de behandeling op een juiste manier wordt uitgevoerd, en is er altijd een goede screening en intake vooraf nodig.
Conditie training is een vorm van training die gericht is op het verbeteren van de algehele conditie van hart, bloedvaten en longen, meestal na een periode van inactiviteit door bijvoorbeeld ziekte. Het bestaat uit het uitvoeren van specifieke oefeningen volgens een specifiek op maat gemaakt programma onder begeleiding van een gediplomeerd fysiotherapeut.
Oefentherapie is een vorm van behandeling waarbij er specifieke oefeningen worden gedaan om lichamelijke klachten of beperkingen te verminderen. Oefentherapie kan worden gebruikt voor het behandelen van veel verschillende gezondheidsproblemen, waaronder pijn, stijfheid, krachtsverlies en beperkte beweeglijkheid. Het kan ook helpen bij het verminderen van het risico op letsel, en het verbeteren van de algehele gezondheid en functioneren van het lichaam.
Rekoefeningen zijn oefeningen die proberen de pijnvrije bewegingsmogelijkheden van spieren en pezen te vergroten door ze op een specifieke manier op te rekken.
Tijdens ontspanningstherapie leer je onder begeleiding van jouw therapeut ontspanningsoefeningen die je thuis kunt doen. Deze oefeningen helpen je om de spanning op je spieren of de stress in je hoofd te verminderen.Er zijn vele verschillende technieken zoals ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning, visualisatie en mindfulness.
Ontspanningstherapie kan handig zijn bij het behandelen van stressgerelateerde klachten, zoals hoofdpijn, slaapproblemen en spanningsklachten. Het kan ook nuttig zijn bij het omgaan met chronische pijn, angststoornissen en sommige vormen van depressie.
Virtual reality (VR) is een technologie waarbij een gebruiker zich in een virtuele wereld kan begeven door middel van een headset met een scherm voor de ogen en soms ook handcontrollers.
Waarvoor wordt het gebruikt in de gezondheidszorg? Virtual reality wordt in de gezondheidszorg gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo kan het bijvoorbeeld worden ingezet voor pijnbestrijding, bijvoorbeeld bij mensen met chronische pijn of na een operatie. Ook kan het worden gebruikt om mensen te helpen omgaan met angsten of fobieën, bijvoorbeeld vliegangst of hoogtevrees. Daarnaast wordt VR ook ingezet voor revalidatie, bijvoorbeeld na een hoofdletsel, beroerte of een ongeval.
Wij werken met corpusVR onder andere aan het herstellen van coördinatie van de wervelkolom en nek, het verminderen van bewegingsangst, het oefenen van de prikkelverwerking en nog veel meer.
Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van virtual reality in de gezondheidszorg. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om pijn te verminderen of angsten te overwinnen. Ook kan het bijdragen aan een snellere revalidatie, doordat mensen in een virtuele omgeving kunnen oefenen met bewegingen en taken die ze in het echte leven nog niet kunnen uitvoeren. Bovendien kan VR ook een prettig alternatief zijn voor medicijnen of andere behandelingen.
Wat zijn de risico’s? Er zijn weinig risico’s verbonden aan het gebruik van virtual reality in de gezondheidszorg. Sommige mensen kunnen echter last krijgen van duizeligheid, misselijkheid of oogirritatie tijdens het gebruik van VR. Daarom is het belangrijk om goed te luisteren naar de instructies van de fysiotherapeut en om pauze te nemen als dat nodig is.
Joint position sense training is een vorm van fysiotherapie jou helpt de waarneming van de positie van je gewrichten te verbeteren. Het bestaat uit het uitvoeren van specifieke oefeningen die jouw brein helpen te leren voelen waar het lichaam is en wat het op dat moment aan het doen is.
Joint position sense training wordt vaak gebruikt voor het behandelen van problemen met de coördinatie en balans, zoals bijvoorbeeld bij mensen met chronische nek of rugklachten. Ook bij de behandeling van hoofdpijnklachten en post concussion syndromen wordt het vaak gebruikt. Deze vorm van therapie gebeurt vaak met behulp van een laser of een VR bril.
Er zijn verschillende voordelen aan joint position sense training. Zo kan het helpen om problemen met de coördinatie en balans te verminderen, en kunnen de oefeningen bijdragen aan het verbeteren van de prikkelverwerking en integratie in het brein.
Massage is een vorm van behandeling waarbij de huid en de spieren worden bewogen met behulp van handen, vingers, ellebogen of speciale massageapparatuur. Het doel van massage is om de spieren te ontspannen en pijn te verminderen. Er is voor het gebruik van massage in de gezondheidszorg slechts beperkt wetenschappelijk bewijs.
Dry needling is een vorm van behandeling waarbij jouw fysiotherapeut kleine, dunne naalden gebruiken om spieren en triggerpoints te behandelen. Dry needling kan worden gebruikt voor het behandelen van pijn en stijfheid in combinatie met het doen van (rek)oefeningen.
Er zijn ook enkele risico’s verbonden aan dry needling. Zo kan het een verkeerd uitgevoerde behandeling leiden tot extra pijn of letsel. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de behandeling op een juiste manier wordt uitgevoerd door gekwalificeerde therapeuten.
Naar de dokter?
Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.- meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
- nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
- nachtelijk zweten
- koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
- zwangerschap
- langdurig medicatie gebruik
- reeds bekende hart of long aandoeningen
- kanker of kanker in het verleden hebben gehad
- drugsgebruik (of steroïden )
- incontinentie klachten
- erectie problemen
- forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus
Ook interessant
https://www.fysiotherapienoorderbad.nl/aandoeningen/knie-klachten-algemeen/ Knieklachten algemeen https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/patellofemoraal-pijnsyndroom# https://www.thuisarts.nl/pijn-aan-knieschijf-bij-bewegen/ik-heb-pijn-aan-mijn-knieschijf-bij-bewegenReferenties
- Journal ArticleDOI
Het patellofemoraal pijnsyndroom: een literatuuroverzicht
- De Ruysscher+3 more
24 Jun 2022-Tijdschrift Voor Geneeskunde
- Open accessJournal Article•DOI
Christopher M. Powers +3 more
01 Dec 2017-British Journal of Sports Medicine
- Open accessJournal Article•DOI
Evaluation and treatment physiotherapeutic in pain syndrome patellofemoral: case study
Keyla Mara dos Santos +5 more
27 Dec 2016-Manual Therapy, Posturology & Rehabilitation Journal
- Open access
Síndrome Femoro-Patelar Patellofemoral Syndrome
Vanessa Roque +3 more
01 Jan 2012
- Journal ArticleDOI
[The painful patellofemoral joint. Biomechanics, diagnosis and therapy].
- Seitlinger+4 more
01 Apr 2011-Orthopade
- Open accessJournal Article•DOI
Patellofemoral Pain Syndrome: An Update
David Hryvniak +2 more
04 Feb 2014-Current Physical Medicine and Rehabilitation Reports
- Journal ArticleDOI
Patellofemoral Pain Syndrome: Literature Review
Gusti Lanang Ngurah Agung Artha Wiguna +1 more
24 May 2022-International journal of scientific and research publications
- Open accessDissertation
Patellofemoral pain syndrome : Clinical and pathophysiological considerations
24 Feb 2006
- Book ChapterDOI
Pathophysiology of Anterior Knee Pain
01 Jan 2010
- Book ChapterDOI
Ryan J. McNeilan +1 more
01 Jan 2017