Samengevat:
Kaakartrose is een aandoening waarbij de kraakbeenlaag tussen de kaak en het kaakbot aangetast wordt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen in de kaak.
Wat merk ik er zelf van? Als je kaakartrose hebt, kan je last hebben van pijn en stijfheid in de kaak. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens het kauwen of het openen van de mond. Ook kan het zijn dat je een knarsend geluid hoort als je de kaak beweegt.
Zou ik artrose kunnen hebben?
Als je ouder bent dan 45 en de kaak is pijnlijk net voor je oor en vooral in de ochtend heel stijf zijn dan zou er misschien wat artrose kunnen zijn. Dit is op zich niet erg, je hoeft er geen last van te hebben.
Hoe weet ik of ik het zou kunnen hebben? Om te bepalen of je kaakartrose hebt, is het belangrijk om een bezoek te brengen aan de tandarts of een kaakchirurg. Zij kunnen de aandoening vaststellen aan de hand van een fysiek onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek, zoals röntgenfoto's of MRI-scans.
Wat kan ik aan artrose doen?
Kraakbeen blijft het mooist als het gebruikt wordt. Het beste wat je kan doen voor een gewricht met artrose is het dagelijks rustig bewegen binnen de pijngrens. De fysiotherapeut kan je helpen met het kiezen van de beste bewegingen, de juiste oefeningen en het gewricht mobiliseren.
Wat zijn de oorzaken van kaak artrose?
Kaakartrose kan voorkomen als gevolg van normale slijtage van het kraakbeen, maar het kan ook het gevolg zijn van een trauma, zoals een ongeluk of een klap op de kaak. Het kan ook voorkomen bij mensen met bepaalde aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of Sjögren-syndroom.
Wat zijn de symptomen van kaak artrose?
De belangrijkste symptomen van kaakartrose zijn pijn en stijfheid in de kaak, moeite met het openen en sluiten van de mond en knarsend geluid bij het bewegen van de kaak. Ook kan er zwelling in het gebied rond de kaak voorkomen en kan het moeilijk zijn om te kauwen of te slikken.
Diagnose
Hoe weet ik of ik het zou kunnen hebben? Om te bepalen of je kaakartrose hebt, is het belangrijk om een bezoek te brengen aan de tandarts of een kaakchirurg. Zij kunnen de aandoening vaststellen aan de hand van een fysiek onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek, zoals röntgenfoto's of MRI-scans.
Behandel mogelijkheden
De gevolgen van artrose kunnen we goed behandelen. De behandeling richt zich op het verbeteren van het overgebleven kraakbeen en zorgen dat je weer zoveel mogelijk kan doen. De artrose zelf kunnen we niet omkeren, net zoals we rimpels en grijze haren niet kunnen genezen.
Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor kaakartrose, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Zo kan pijnbestrijding met medicijnen en koude of warmte-applicaties helpen om de pijn te verminderen. Ook kan fysiotherapie of oefentherapie de stijfheid in de kaak verminderen. In sommige gevallen kan chirurgische ingreep nodig zijn.
Naar de dokter?
Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
- meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
- nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
- nachtelijk zweten
- koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
- zwangerschap
- langdurig medicatie gebruik
- reeds bekende hart of long aandoeningen
- kanker of kanker in het verleden hebben gehad
- drugsgebruik (of steroïden )
- incontinentie klachten
- erectie problemen
- forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus