vestibulaire migraine

Samengevat

vestibulaire migraine is een vorm van migraine die gepaard gaat met klachten die verband houden met het vestibulaire systeem, het deel van het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen en de stand van het hoofd. De klachten kunnen bestaan uit duizeligheid, wiebelende of draaiende bewegingen, evenwichtsstoornissen en misselijkheid. Diagnose moet altijd gebeuren door een neuroloog, eventueel samen met ene KNO-arts. Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen bij migraine door samen de kwetsbaarheden en uitlokkende prikkels op te sporen en te verminderen.

Wat is een vestibulaire migraine?

vestibulaire migraine is een vorm van migraine die gepaard gaat met klachten die verband houden met het vestibulaire systeem, het deel van het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen en de stand van het hoofd. De klachten kunnen bestaan uit duizeligheid, wiebelende of draaiende bewegingen, evenwichtsstoornissen en misselijkheid.

Zou ik een vestibulaire migraine kunnen hebben?

De diagnose vestibulaire migraine wordt gesteld op basis van de klachten die u ervaart en uw medische geschiedenis. Uw arts zal u een aantal vragen stellen over de klachten die u ervaart, de frequentie en de duur ervan, en of er bepaalde factoren zijn die de klachten kunnen verergeren of verminderen. Sommige mensen met vestibulaire migraine hebben ook andere soorten migraineklachten, zoals hoofdpijn, maar dit is niet altijd het geval.

Wat kan ik zelf doen aan een vestibulaire migraine?

Er zijn een aantal behandelingen die kunnen helpen om de klachten van vestibulaire migraine te verminderen. Zo kunt u bijvoorbeeld medicijnen gebruiken om de aanvallen te voorkomen of om de klachten te verminderen als ze zich voordoen. Ook kan het helpen om stress te verminderen en om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die bekend staan als migraine-uitlokkende stoffen.

Oorzaken

De oorzaken van migraine zijn vooral genetisch. Of er ook echt een aanval ontstaat hangt af van een kwetsbaarheid (bijvoorbeeld te weinig slaap) en een uitlokkende prikkel (zoals gillende kinderen).

Triggers

Eigenlijk kan alles een uitlokkende prikkel zijn. Het uitzoeken van wat jouw triggers zijn is belangrijk,  een hoofdpijn dagboek kan daarbij helpen.

Symptomen

Als je vestibulaire migraine hebt, kun je duizeligheid, wiebelende of draaiende bewegingen, evenwichtsstoornissen en misselijkheid ervaren. Deze klachten kunnen zich afwisselend of tegelijkertijd voordoen en kunnen variëren in intensiteit. Sommige mensen ervaren de klachten alleen tijdens een migraine-aanval, terwijl anderen ze continu of bijna continu ervaren.  

Diagnose

Diagnose van vestibulaire migraine kan alleen gesteld worden door een neuroloog, meestal na overleg met een KNO arts. Als je denkt dat je een vestibulaire migraine zou kunnen hebben neem contact op met je huisarts. Revalidatie van een vestibulaire migraine gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is.
Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen bij migraine door samen de kwetsbaarheden en uitlokkende prikkels op te sporen en te verminderen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus