Distale fibula fractuur / laterale enkel fractuur
Samengevat
Een distale fibula fractuur is een breuk van het bot aan de buitenkant van de enkel. Dit kan een klein scheurtje zijn maar ook een volledige breuk. De breuk zelf moet altijd beoordeeld worden door een arts maar na de genezingsperiode is fysiotherapie vaak zinvol om volledige functie te hertellen.Wat is een distale fibula fractuur?
Een distale fibula fractuur is een type botbreuk die voorkomt aan het uiteinde van het kuitbeen (fibula), het kleinere bot aan de buitenkant van het onderbeen, nabij de enkel. Het kuitbeen speelt een belangrijke rol bij het stabiliseren van de enkel en ondersteunen van het been.
Deze breuk kan variëren van een simpel scheurtje in het bot tot een volledige breuk waarbij het bot in twee of soms zelfs meer stukken kan breken. De Oorzaak van een enkel fractuur is altijd trauma zoals een ongeval, val, of een stoot of trap tegen het been, en gaat vaak gepaard met zwelling, pijn en soms een verandering in de vorm van de enkel.
De behandeling van een distale fibula fractuur is enigszins afhankelijk van de ernst van de breuk. Een klein scheurtje kan behandeld worden met rust en een gedeeltelijke immobilisatie zoals een spalk of soms zelfs tape, terwijl een ernstige meervoudige breuk mogelijk chirurgische interventie vereist om de botdelen weer op de juiste plek te zetten.
Het is belangrijk om bij vermoeden van een distale fibula fractuur medisch advies in te winnen om verdere complicaties te voorkomen en een juiste diagnose en behandeling te waarborgen. Fysiotherapie kan ook deel uitmaken van het herstelproces om de kracht en flexibiliteit van de enkel te herstellen.
Zou ik het kunnen hebben?
Een spontane breuk komt maar heel zelden voor, over het algemeen is er een trauma moment voor nodig. Denk hierbij aan heel fors door de enkel zwikken of met voetbal een sliding tegen de buitenkant van de enkel krijgen. Als je een trauma aan de enkel hebt gehad en de enkel is dik en blauw/paars/groen geworden is het altijd verstandig om er naar te laten kijken. Meestal betreft het letsel aan de enkelbanden en niet het bot. Het is heel moeilijk om zeker te zeggen of een enkel wel gebroken is, maar vaststellen dat het niet gebroken is is iets makkelijker. Een handige tool hiervoor zijn de Ottawa ankle rules. Laat jouw huisarts of fysiotherapeut de enkel beoordelen als je twijfels hebt.Wat kan ik eraan doen?
Het belangrijkste bij elke mogelijke botbreuk is een goede diagnose door een arts.Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken van enkel breuken, de meest voorkomende zijn of een klap/trap van buitenaf of een fors zwik moment. Vaak zien we deze letsels ontstaan bij voetbal, basketbal, volleybal, skien en vechtsporten.Symptomen distale fibula fractuur
Een distale fibula fractuur is een breuk van het onderste deel van het kuitbeen, dichtbij de enkel. Wanneer dit bot breekt, treden er onmiddellijk en herkenbare symptomen op die een indicatie geven van het letsel.
- Snelle Zwelling: Een van de meest opvallende symptomen direct na het oplopen van een fractuur is de zwelling. Het gebied rond de breuk begint snel op te zwellen als reactie op het trauma. Deze zwelling kan pijnlijk zijn en het bewegen van de voet bemoeilijken.
- Verkleuring: Naast de zwelling zal er vaak een blauwe of paarse verkleuring optreden op de plaats van de breuk. Dit komt door inwendige bloedingen en bloeduitstortingen die ontstaan als reactie op de breuk.
- Verlies van Functie: Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om een geblesseerd gebied te beschermen. Hierdoor kan iemand met een distale fibula fractuur moeite hebben met het bewegen van de enkel en voet. De pijn en zwelling kunnen het onmogelijk maken om het gewricht normaal te gebruiken.
- Moeilijkheden met Staan en Lopen: Vanwege de locatie van de breuk, nabij de enkel, zal het staan of lopen vaak zeer pijnlijk zijn of zelfs onmogelijk. Afhankelijk van de ernst van de breuk kan een persoon al dan niet in staat zijn om gewicht op de voet te zetten.
- Vervorming van het Bot: In sommige gevallen, vooral bij open breuken of wanneer de breuk ernstig is, kan er een zichtbare vervorming of oneffenheid in de vorm van het bot worden waargenomen. Dit kan eruit zien als een deuk, bobbel of zelfs een deel van het bot dat uit de huid steekt bij zeer ernstige fracturen.
Het is erg belangrijk dat je direct na het ontstaan van deze symptomen onmiddellijk medische hulp zoekt. Een juiste diagnose en tijdige behandeling zijn cruciaal voor een goed herstel en om mogelijke complicaties te voorkomen.
Diagnose van distale fibula fractuur
Diagnose van een distale fibula fractuur gebeurt altijd door een arts. Bij twijfel neem altijd contact op met uw huisarts. In de revalidatie periode zal het programma worden afgestemd op jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprekHet anamnese gesprek is het eerste gesprek tussen jou en jouw fysiotherapeut. Tijdens dit gesprek probeert jouw fysio de informatie te verzamelen die nodig is om een goede diagnose te stellen. Dit gesprek is heel erg belangrijk voor ons om een goede diagnose te stellen en andere aandoeningen en ziekten uit te sluiten. Hoe meer informatie je ons geeft hoe beter wij ons werk kunnen doen.
Het anamnese gesprek verloopt meestal als volgt:
- Wij maken kennis met elkaar en controleren samen jouw gegevens en verzekering.
- We vragen waarom je een afspraak hebt gemaakt en wat je hoopt te bereiken met de fysiotherapie behandeling.
- Jouw fysio stelt screenende vragen om andere ziekten of aandoeningen uit te sluiten
- Wij stellen vragen over jouw medische voorgeschiedenis, eventuele andere ziektes, operaties of medische aandoeningen. Ook stellen we vragen over medicijnen, mogelijke zwangerschappen, eventueel drugsgebruik, roken, drinken en beweging.
- Daarna stellen we verdiepende vragen om een beter beeld te krijgen van de klachten en beperkingen die jij ervaart en natuurlijk praten we over andere factoren die mogelijk mee zouden kunnen spelen zoals thuissituatie of werk.
Na een screening en een anamnese gesprek zal jouw fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen. Fysiotherapeutisch onderzoek kan worden gebruikt voor verschillende dingen zoals het beoordelen van de beweeglijkheid van een persoon, het evalueren van pijn en stijfheid, het bepalen hoeveel krachtsverlies er is, of welke zenuwbanen nog wel en welke niet meer werken. Het kan ook worden gebruikt om de vooruitgang van een persoon te volgen tijdens de behandeling en om te bepalen wanneer de behandeling kan worden beëindigd. Het onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het meten van de beweeglijkheid van de gewrichten, het observeren van de manier waarop een persoon beweegt, of het testen van de spiersterkte.
Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek stellen wij samen met jou een behandelplan op om aan jouw specifieke doelen te werken. Dit kan bestaan uit oefeningen je thuis kan doen, trainen in onze oefenzaal, manipulaties van de gewrichten, of het geven van adviezen.
Behandeling
De eerste 4-6 weken na een distale fibula fractuur bestaan meestal uit een periode van immobilisatie, dit kan zijn gips, tape of een spalk. Vaak volgt daarna nog een periode van enkele weken van gedeeltelijke immobilisatie waarbij een brace of tape worden gebruikt om de bewegingen van de enkel te beperken en het bot en gewricht te beschermen. Deze twee periodes moet je meestal gebruik maken van 1 of 2 krukken om te ondersteunen bij het lopen. Na de gips fase kunnen fysiotherapie en/of manuele therapie helpen jbij het revalideren en terugwinnen van mobiliteit kracht en loopfunctie. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie
Tijdens een sessie pijneducatie leer je het beter begrijpen en beheersen van pijn. Pijneducatie kan gebruikt worden om je te helpen omgaan met chronische pijn, zoals bijvoorbeeld rugpijn, hoofdpijn en nekklachten, maar ook bij pijn na een operatie of een ongeval.
Gewrichtsmobilisaties zijn handelingen die gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid van een gewricht. Gewrichtsmobilisaties kunnen worden gebruikt voor het behandelen van beperkingen, pijn en stijfheid in gewrichten, zoals de rug, nek en schouders.
Gewrichtsmanipulaties zijn een vorm van gewrichtsmobilisaties die worden uitgevoerd door manueeltherapeuten. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van snelle, korte bewegingen op het gewricht, om de beweeglijkheid ervan te verbeteren. Hierbij kan een krak worden gehoord of gevoeld.
Wat zijn de risico’s? Er zijn echter ook enkele risico’s verbonden aan het ondergaan van gewrichtsmanipulaties met name in de nek. Zo kan het uitvoeren van de behandeling te agressief zijn en leiden tot extra pijn of letsel. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de behandeling op een juiste manier wordt uitgevoerd, en is er altijd een goede screening en intake vooraf nodig.
Conditie training is een vorm van training die gericht is op het verbeteren van de algehele conditie van hart, bloedvaten en longen, meestal na een periode van inactiviteit door bijvoorbeeld ziekte. Het bestaat uit het uitvoeren van specifieke oefeningen volgens een specifiek op maat gemaakt programma onder begeleiding van een gediplomeerd fysiotherapeut.
Oefentherapie is een vorm van behandeling waarbij er specifieke oefeningen worden gedaan om lichamelijke klachten of beperkingen te verminderen. Oefentherapie kan worden gebruikt voor het behandelen van veel verschillende gezondheidsproblemen, waaronder pijn, stijfheid, krachtsverlies en beperkte beweeglijkheid. Het kan ook helpen bij het verminderen van het risico op letsel, en het verbeteren van de algehele gezondheid en functioneren van het lichaam.
Rekoefeningen zijn oefeningen die proberen de pijnvrije bewegingsmogelijkheden van spieren en pezen te vergroten door ze op een specifieke manier op te rekken.
Virtual reality (VR) is een technologie waarbij een gebruiker zich in een virtuele wereld kan begeven door middel van een headset met een scherm voor de ogen en soms ook handcontrollers.
Waarvoor wordt het gebruikt in de gezondheidszorg? Virtual reality wordt in de gezondheidszorg gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo kan het bijvoorbeeld worden ingezet voor pijnbestrijding, bijvoorbeeld bij mensen met chronische pijn of na een operatie. Ook kan het worden gebruikt om mensen te helpen omgaan met angsten of fobieën, bijvoorbeeld vliegangst of hoogtevrees. Daarnaast wordt VR ook ingezet voor revalidatie, bijvoorbeeld na een hoofdletsel, beroerte of een ongeval.
Wij werken met corpusVR onder andere aan het herstellen van coördinatie van de wervelkolom en nek, het verminderen van bewegingsangst, het oefenen van de prikkelverwerking en nog veel meer.
Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van virtual reality in de gezondheidszorg. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om pijn te verminderen of angsten te overwinnen. Ook kan het bijdragen aan een snellere revalidatie, doordat mensen in een virtuele omgeving kunnen oefenen met bewegingen en taken die ze in het echte leven nog niet kunnen uitvoeren. Bovendien kan VR ook een prettig alternatief zijn voor medicijnen of andere behandelingen.
Wat zijn de risico’s? Er zijn weinig risico’s verbonden aan het gebruik van virtual reality in de gezondheidszorg. Sommige mensen kunnen echter last krijgen van duizeligheid, misselijkheid of oogirritatie tijdens het gebruik van VR. Daarom is het belangrijk om goed te luisteren naar de instructies van de fysiotherapeut en om pauze te nemen als dat nodig is.
Joint position sense training is een vorm van fysiotherapie jou helpt de waarneming van de positie van je gewrichten te verbeteren. Het bestaat uit het uitvoeren van specifieke oefeningen die jouw brein helpen te leren voelen waar het lichaam is en wat het op dat moment aan het doen is.
Joint position sense training wordt vaak gebruikt voor het behandelen van problemen met de coördinatie en balans, zoals bijvoorbeeld bij mensen met chronische nek of rugklachten. Ook bij de behandeling van hoofdpijnklachten en post concussion syndromen wordt het vaak gebruikt. Deze vorm van therapie gebeurt vaak met behulp van een laser of een VR bril.
Er zijn verschillende voordelen aan joint position sense training. Zo kan het helpen om problemen met de coördinatie en balans te verminderen, en kunnen de oefeningen bijdragen aan het verbeteren van de prikkelverwerking en integratie in het brein.
Massage is een vorm van behandeling waarbij de huid en de spieren worden bewogen met behulp van handen, vingers, ellebogen of speciale massageapparatuur. Het doel van massage is om de spieren te ontspannen en pijn te verminderen. Er is voor het gebruik van massage in de gezondheidszorg slechts beperkt wetenschappelijk bewijs.
Dry needling is een vorm van behandeling waarbij jouw fysiotherapeut kleine, dunne naalden gebruiken om spieren en triggerpoints te behandelen. Dry needling kan worden gebruikt voor het behandelen van pijn en stijfheid in combinatie met het doen van (rek)oefeningen.
Er zijn ook enkele risico’s verbonden aan dry needling. Zo kan het een verkeerd uitgevoerde behandeling leiden tot extra pijn of letsel. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de behandeling op een juiste manier wordt uitgevoerd door gekwalificeerde therapeuten.
Naar de dokter?
Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.- meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
- nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
- nachtelijk zweten
- koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
- zwangerschap
- langdurig medicatie gebruik
- reeds bekende hart of long aandoeningen
- kanker of kanker in het verleden hebben gehad
- drugsgebruik (of steroïden )
- incontinentie klachten
- erectie problemen
- forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus