enkelklachten (algemeen)
Samengevat:
Enkelklachten kunnen verschillende oorzaken hebben en zijn meestal onschuldig. Als de klachten door een trauma zijn ontstaan, is het belangrijk om de klachten door een arts of fysiotherapeut te laten beoordelen. Braces en tape bieden meestal geen meerwaarde behalve in de acute fase of bij chronische instabiliteit. Oefentherapie is het beste behandelmiddel voor de meeste soorten enkelklachten. Fysiotherapie kan helpen de enkel optimaal te laten herstellen.Wat zijn enkelklachten?
Enkelklachten zijn klachten of pijn in de enkel. Het is een veel voorkomend probleem, vooral bij mensen die actief zijn of regelmatig sporten. Gelukkig zijn de meeste enkelklachten onschuldig en verdwijnen ze binnen een week of twee na rust.Zou ik enkelklachten kunnen hebben?
Als je regelmatig sport of actief bent en pijn of een instabiel gevoel hebt in de enkel of voet, of als je recentelijk je enkel hebt verzwikt, dan is het mogelijk dat je enkelklachten hebt.Wat kan ik er zelf aan doen?
Als je acute enkelklachten hebt, is het belangrijk om rust te nemen. Probeer ook te vermijden om activiteiten te doen die pijn doen toenemen in je enkel. Als de pijn niet overgaat, of als je enkelklachten door een trauma zijn ontstaan, is het belangrijk om een arts of fysiotherapeut te raadplegen.Meer informatie over verschillende soorten enkelklachten
- Verzwikte of verstuikte enkel (acute enkelletsel)
- Gescheurde enkelbanden
- Chronische enkelinstabiliteit
- Gebroken enkel
Oorzaken
Er zijn veel verschillende soorten enkelklachten die elk hun eigen oorzaken hebben. Grofweg kun je zeggen dat de oorzaken vallen in een van de volgende groepen:- overbelasting spier/pees
- letsel spier/pees
- letsel bot/gewricht
- ontsteking
- veroudering
Symptomen
Het is niet mogelijk om hier een lijst symptomen te geven voor alle soorten enkelklachten maar de meest voorkomende zijn:- Zwelling
- Blauw verkleuring (soms ook groen/geel/paars/zwart)
- Pijn
- Stijfheid
- Beperkte bewegingsvrijheid
- instabiel gevoel of regelmatig zwikken
Diagnose
Diagnose van enkelklachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprekHet anamnese gesprek is het eerste gesprek tussen jou en jouw fysiotherapeut. Tijdens dit gesprek probeert jouw fysio de informatie te verzamelen die nodig is om een goede diagnose te stellen. Dit gesprek is heel erg belangrijk voor ons om een goede diagnose te stellen en andere aandoeningen en ziekten uit te sluiten. Hoe meer informatie je ons geeft hoe beter wij ons werk kunnen doen.
Het anamnese gesprek verloopt meestal als volgt:
- Wij maken kennis met elkaar en controleren samen jouw gegevens en verzekering.
- We vragen waarom je een afspraak hebt gemaakt en wat je hoopt te bereiken met de fysiotherapie behandeling.
- Jouw fysio stelt screenende vragen om andere ziekten of aandoeningen uit te sluiten
- Wij stellen vragen over jouw medische voorgeschiedenis, eventuele andere ziektes, operaties of medische aandoeningen. Ook stellen we vragen over medicijnen, mogelijke zwangerschappen, eventueel drugsgebruik, roken, drinken en beweging.
- Daarna stellen we verdiepende vragen om een beter beeld te krijgen van de klachten en beperkingen die jij ervaart en natuurlijk praten we over andere factoren die mogelijk mee zouden kunnen spelen zoals thuissituatie of werk.
Na een screening en een anamnese gesprek zal jouw fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen. Fysiotherapeutisch onderzoek kan worden gebruikt voor verschillende dingen zoals het beoordelen van de beweeglijkheid van een persoon, het evalueren van pijn en stijfheid, het bepalen hoeveel krachtsverlies er is, of welke zenuwbanen nog wel en welke niet meer werken. Het kan ook worden gebruikt om de vooruitgang van een persoon te volgen tijdens de behandeling en om te bepalen wanneer de behandeling kan worden beëindigd. Het onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het meten van de beweeglijkheid van de gewrichten, het observeren van de manier waarop een persoon beweegt, of het testen van de spiersterkte.
Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek stellen wij samen met jou een behandelplan op om aan jouw specifieke doelen te werken. Dit kan bestaan uit oefeningen je thuis kan doen, trainen in onze oefenzaal, manipulaties van de gewrichten, of het geven van adviezen.
Wat zijn de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden bij enkelklachten?
Oefentherapie is het beste behandelmiddel voor enkelklachten. Het kan helpen bij het verbeteren van de beweeglijkheid, het versterken van de spieren en het voorkomen van toekomstige blessures. Braces en tape bieden meestal geen meerwaarde behalve in de acute fase of in bepaalde gevallen als het chronische instabiliteit betreft. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatieTijdens een sessie pijneducatie leer je het beter begrijpen en beheersen van pijn. Pijneducatie kan gebruikt worden om je te helpen omgaan met chronische pijn, zoals bijvoorbeeld rugpijn, hoofdpijn en nekklachten, maar ook bij pijn na een operatie of een ongeval.
Gewrichtsmobilisaties zijn handelingen die gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid van een gewricht. Gewrichtsmobilisaties kunnen worden gebruikt voor het behandelen van beperkingen, pijn en stijfheid in gewrichten, zoals de rug, nek en schouders.
Gewrichtsmanipulaties zijn een vorm van gewrichtsmobilisaties die worden uitgevoerd door manueeltherapeuten. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van snelle, korte bewegingen op het gewricht, om de beweeglijkheid ervan te verbeteren. Hierbij kan een krak worden gehoord of gevoeld.
Wat zijn de risico’s? Er zijn echter ook enkele risico’s verbonden aan het ondergaan van gewrichtsmanipulaties met name in de nek. Zo kan het uitvoeren van de behandeling te agressief zijn en leiden tot extra pijn of letsel. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de behandeling op een juiste manier wordt uitgevoerd, en is er altijd een goede screening en intake vooraf nodig.
Conditie training is een vorm van training die gericht is op het verbeteren van de algehele conditie van hart, bloedvaten en longen, meestal na een periode van inactiviteit door bijvoorbeeld ziekte. Het bestaat uit het uitvoeren van specifieke oefeningen volgens een specifiek op maat gemaakt programma onder begeleiding van een gediplomeerd fysiotherapeut.
Oefentherapie is een vorm van behandeling waarbij er specifieke oefeningen worden gedaan om lichamelijke klachten of beperkingen te verminderen. Oefentherapie kan worden gebruikt voor het behandelen van veel verschillende gezondheidsproblemen, waaronder pijn, stijfheid, krachtsverlies en beperkte beweeglijkheid. Het kan ook helpen bij het verminderen van het risico op letsel, en het verbeteren van de algehele gezondheid en functioneren van het lichaam.
Balans oefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de functie van het evenwichtssysteem en coördinatie van het lichaam in de ruimte.
Een huisoefenprogramma is een serie oefeningen die speciaal voor jou is samengesteld door jouw fysio. Wij gebruiken voor onze huisoefenprogramma’s de app van Physitrack. zo kun je altijd en overal bij je oefeningen!
Rekoefeningen zijn oefeningen die proberen de pijnvrije bewegingsmogelijkheden van spieren en pezen te vergroten door ze op een specifieke manier op te rekken.
Joint position sense training is een vorm van fysiotherapie jou helpt de waarneming van de positie van je gewrichten te verbeteren. Het bestaat uit het uitvoeren van specifieke oefeningen die jouw brein helpen te leren voelen waar het lichaam is en wat het op dat moment aan het doen is.
Joint position sense training wordt vaak gebruikt voor het behandelen van problemen met de coördinatie en balans, zoals bijvoorbeeld bij mensen met chronische nek of rugklachten. Ook bij de behandeling van hoofdpijnklachten en post concussion syndromen wordt het vaak gebruikt. Deze vorm van therapie gebeurt vaak met behulp van een laser of een VR bril.
Er zijn verschillende voordelen aan joint position sense training. Zo kan het helpen om problemen met de coördinatie en balans te verminderen, en kunnen de oefeningen bijdragen aan het verbeteren van de prikkelverwerking en integratie in het brein.
Naar de dokter?
Bij acuut enkel letsel waarbij je niet kunt staan op het pijnlijke been en er geen 4 stappen op kunt lopen moet je altijd de enkel laten beoordelen. Daarnaast geldt altijd als je 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.- meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
- nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
- nachtelijk zweten
- koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
- zwangerschap
- langdurig medicatie gebruik
- reeds bekende hart of long aandoeningen
- kanker of kanker in het verleden hebben gehad
- drugsgebruik (of steroïden )
- incontinentie klachten
- erectie problemen
- forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus