hartklachten

Samenvatting:

Hartklachten zijn problemen met het hart of de bloedvaten die bloed naar het hart vervoeren. Symptomen zijn onder andere pijn op de borst, snelle of onregelmatige hartslag, en moeite met ademhalen. Hartklachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals veroudering, roken en ongezonde leefstijl. Een arts kan hartklachten diagnosticeren door middel van verschillende tests. Naast de door de arts voorgeschreven medicatie, is oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut een van de beste behandelmethoden.

Wat zijn hartklachten?

Hartklachten zijn problemen met het hart of de bloedvaten die bloed naar het hart vervoeren. Het hart is een belangrijk orgaan dat verantwoordelijk is voor het pompen van bloed door ons lichaam. Wanneer er problemen zijn met het hart of de bloedvaten, kan dit leiden tot hartklachten.

Zou ik het kunnen hebben?

Als je last hebt van pijn op de borst, snelle of onregelmatige hartslag, of moeite hebt met ademhalen, dan is het belangrijk om een arts te raadplegen. Dit geldt ook voor andere symptomen zoals vermoeidheid, licht in het hoofd of flauwvallen. Zelfs als de symptomen niet ernstig zijn, is het belangrijk om ze te laten onderzoeken.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Er zijn verschillende manieren waarop je zelf invloed kunt uitoefenen op je hartgezondheid. Bijvoorbeeld door gezond te eten, voldoende te bewegen en te stoppen met roken. Ook stress verminderen en voldoende slapen zijn belangrijk voor een gezonde hartfunctie.    

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaken van hartklachten kunnen verschillen.  Onder andere veroudering, roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht, ongezonde voeding, stress en een weinig actieve levensstijl kunnen van invloed zijn. Sommige mensen hebben ook erfelijke aandoeningen die hun risico op hartklachten verhogen.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

De meest voorkomende symptomen van hartklachten zijn pijn op de borst, snelle of onregelmatige hartslag, en moeite met ademhalen. Andere symptomen kunnen zijn vermoeidheid, licht in het hoofd of flauwvallen.

Hoe wordt het gediagnostiseerd?

Een arts kan hartklachten diagnosticeren door middel van verschillende tests, zoals een electrocardiogram (ECG), bloedonderzoek en een echo van het hart. Afhankelijk van de symptomen kan de arts ook een hartkatheterisatie aanbevelen.

Wat zijn de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden?

Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de toestand van het hart en de bloedvaten. Hierbij worden oefeningen gedaan onder begeleiding van een fysiotherapeut die specifiek gericht zijn op het versterken van het hart en de bloedvaten. Naast de door de arts voorgeschreven medicatie, is oefentherapie een van de beste behandelmethoden. Het doel is om de toestand van hart en bloedvaten te verbeteren en te ondersteunen bij het herstel van hartklachten.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • pijn op de borst
  • toenemende pijn of benauwdheid bij inspanning
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus