Hernia nucleus pulposis / HNP/ LRS
Samengevat
Als mensen het hebben over een hernia (HNP) dan bedoelen ze eigenlijk de klachten van beenpijn en uitval van kracht en gevoel wat hoort bij een lumbosacraal radiculair syndroom (LRS). Een hernia is eigenlijk alleen het uitpuilen van de tussenwervelschijf, dit komt heel veel voor en veroorzaakt haast nooit klachten (1-3% van de hernia's doet pijn). Wij zullen het hier dus hebben over LRS. Het spontane herstel is redelijk goed, 60-80% van de patiënten herstelt binnen 3 maanden. Veel mensen houden nog wel last van terugvallen gedurende de eerste 2 jaar na een LRSWat is een lumbosacraal radiculair syndroom?
Als mensen het hebben over een hernia (HNP) dan bedoelen ze eigenlijk de klachten van beenpijn en uitval van kracht en gevoel wat hoort bij een lumbosacraal radiculair syndroom (LRS). Een hernia is eigenlijk alleen het uitpuilen van de tussenwervelschijf, dit komt heel veel voor en veroorzaakt haast nooit klachten (1-3% van de hernia's doet pijn). Wij zullen het hier dus hebben over LRS. Tussen de 20 en 60% van de bevolking heeft een of meer uitpuilende tussenwervelschijven of hernia's zonder dat ze hier last van hebben. Slechts 1-3 % van de mensen met een hernia heeft er last van, 97-99% van de mensen met een hernia merken niet eens dat ze het hebben. Van de patienten die wel uitvalsklachten hebben en een diagnose LRS krijgen heeft maar liefst 30% geen hernia maar iets anders wat de klachten veroorzaakt. Wanneer er wel sprake is van LRS maar geen hernia, zijn er veel verschillende goedaardige aandoeningen die dit kunnen verklaren. Een veelvoorkomende oorzaak van LRS is stenose. Het spontane herstel is redelijk goed, 60-80% van de patiënten herstelt binnen 3 maanden. Veel mensen houden nog wel last van terugvallen gedurende de eerste 2 jaar na een LRS.Zou ik een lumbosacraal radiculair syndroom kunnen hebben?
Als je klachten hebt in de rug en het been voorbij de knie. Waarbij de klachten in het been het ergst zijn en er is uitval van gevoel en/of kracht in het been, dan zou het een LRS kunnen zijn.Wat kan ik aan een lumbosacraal radiculair syndroom doen?
Diagnose van LRS gebeurt meestal op basis van het verhaal en lichamelijk onderzoek. Beeldvormend onderzoek zoals een foto, echo of MRI is zelden van toegevoegde waarde en wordt meestal afgeraden. LRS is goed te behandelen met fysiotherapie of manuele therapie waarbij het allerbelangrijkste is het doen van de juiste oefeningen en aanpassen van bepaalde gedragingen en activiteiten. Succesvolle behandeling vraagt om een actieve bijdrage van patiënt en therapeut.Oorzaken
LRS wordt veroorzaakt door irritatie van een van de zenuw wortels naar het been door dat er druk op komt. De druk op de zenuw wortel kan ontstaan door een hernia/HNP of door iets anders (ongeveer 30% van de patiënten). Als de klachten niet worden veroorzaakt door een hernia zijn er veel verschillende mogelijke oorzaken waaronder stenose of ontsteking van de zenuw wortel zelf.Symptomen
- pijn (meer in het been dan de rug meestal)
- uitval van gevoel in het been of rondom schaamstreek
- krachtsverlies in het been
- functie verlies van blaas of darmen
Diagnose
LRS wordt aangetoond door het anamnese gesprekHet anamnese gesprek is het eerste gesprek tussen jou en jouw fysiotherapeut. Tijdens dit gesprek probeert jouw fysio de informatie te verzamelen die nodig is om een goede diagnose te stellen. Dit gesprek is heel erg belangrijk voor ons om een goede diagnose te stellen en andere aandoeningen en ziekten uit te sluiten. Hoe meer informatie je ons geeft hoe beter wij ons werk kunnen doen.
Het anamnese gesprek verloopt meestal als volgt:
- Wij maken kennis met elkaar en controleren samen jouw gegevens en verzekering.
- We vragen waarom je een afspraak hebt gemaakt en wat je hoopt te bereiken met de fysiotherapie behandeling.
- Jouw fysio stelt screenende vragen om andere ziekten of aandoeningen uit te sluiten
- Wij stellen vragen over jouw medische voorgeschiedenis, eventuele andere ziektes, operaties of medische aandoeningen. Ook stellen we vragen over medicijnen, mogelijke zwangerschappen, eventueel drugsgebruik, roken, drinken en beweging.
- Daarna stellen we verdiepende vragen om een beter beeld te krijgen van de klachten en beperkingen die jij ervaart en natuurlijk praten we over andere factoren die mogelijk mee zouden kunnen spelen zoals thuissituatie of werk.
Na een screening en een anamnese gesprek zal jouw fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen. Fysiotherapeutisch onderzoek kan worden gebruikt voor verschillende dingen zoals het beoordelen van de beweeglijkheid van een persoon, het evalueren van pijn en stijfheid, het bepalen hoeveel krachtsverlies er is, of welke zenuwbanen nog wel en welke niet meer werken. Het kan ook worden gebruikt om de vooruitgang van een persoon te volgen tijdens de behandeling en om te bepalen wanneer de behandeling kan worden beëindigd. Het onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het meten van de beweeglijkheid van de gewrichten, het observeren van de manier waarop een persoon beweegt, of het testen van de spiersterkte.
Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek stellen wij samen met jou een behandelplan op om aan jouw specifieke doelen te werken. Dit kan bestaan uit oefeningen je thuis kan doen, trainen in onze oefenzaal, manipulaties van de gewrichten, of het geven van adviezen.
Behandel mogelijkheden
LRS is goed behandelbaar door middel van fysiotherapie en/of manuele therapie. De therapie bestaat voornamelijk uit oefentherapieOefentherapie is een vorm van behandeling waarbij er specifieke oefeningen worden gedaan om lichamelijke klachten of beperkingen te verminderen. Oefentherapie kan worden gebruikt voor het behandelen van veel verschillende gezondheidsproblemen, waaronder pijn, stijfheid, krachtsverlies en beperkte beweeglijkheid. Het kan ook helpen bij het verminderen van het risico op letsel, en het verbeteren van de algehele gezondheid en functioneren van het lichaam.
Gewrichtsmobilisaties zijn handelingen die gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid van een gewricht. Gewrichtsmobilisaties kunnen worden gebruikt voor het behandelen van beperkingen, pijn en stijfheid in gewrichten, zoals de rug, nek en schouders.
Gewrichtsmanipulaties zijn een vorm van gewrichtsmobilisaties die worden uitgevoerd door manueeltherapeuten. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van snelle, korte bewegingen op het gewricht, om de beweeglijkheid ervan te verbeteren. Hierbij kan een krak worden gehoord of gevoeld.
Wat zijn de risico’s? Er zijn echter ook enkele risico’s verbonden aan het ondergaan van gewrichtsmanipulaties met name in de nek. Zo kan het uitvoeren van de behandeling te agressief zijn en leiden tot extra pijn of letsel. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de behandeling op een juiste manier wordt uitgevoerd, en is er altijd een goede screening en intake vooraf nodig.
Tijdens ontspanningstherapie leer je onder begeleiding van jouw therapeut ontspanningsoefeningen die je thuis kunt doen. Deze oefeningen helpen je om de spanning op je spieren of de stress in je hoofd te verminderen.Er zijn vele verschillende technieken zoals ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning, visualisatie en mindfulness.
Ontspanningstherapie kan handig zijn bij het behandelen van stressgerelateerde klachten, zoals hoofdpijn, slaapproblemen en spanningsklachten. Het kan ook nuttig zijn bij het omgaan met chronische pijn, angststoornissen en sommige vormen van depressie.
Naar de dokter?
Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.- meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
- nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
- nachtelijk zweten
- koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
- zwangerschap
- langdurig medicatie gebruik
- reeds bekende hart of long aandoeningen
- kanker of kanker in het verleden hebben gehad
- drugsgebruik (of steroïden )
- incontinentie klachten
- erectie problemen
- forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus