Heupklachten (algemeen)

Samenvatting

Heupklachten zijn pijn of ongemak in het heupgebied en kunnen worden veroorzaakt door veroudering, overbelasting of een letsel. De meeste heupklachten zijn onschuldig en verdwijnen na gedoseerde rust. Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen bij de behandeling waarbij oefentherapie het meest effectieve behandelmiddel is.

Wat zijn heupklachten?

Heupklachten zijn pijn of ongemak in het bovenste deel van het boven been, dit kan zijn de bil, zijkant bil/bovenbeen, lies en voorkant bovenbeen tot ongeveer halverwege. De klachten kunnen variëren van een zeurende pijn tot hevige steken, forse beperking of stijfheid. De meeste heupklachten zijn onschuldig en verdwijnen na een week of twee rust vanzelf.

Zou ik heupklachten kunnen hebben?

Als je last hebt van pijn in het gebied tussen lage rug en knie, dan zou je heupklachten kunnen hebben. Jouw fysiotherapeut kan helpen met de juiste diagnose. Er zijn verschillende aandoeningen die ook in dit gebied klachten kunnen geven, voorbeelden zijn SI-klachten, lage rugklachten, knieklachten, bekkenklachten en onderbuik problemen. Het is daarom heel belangrijk dat deze klachten worden uitgesloten als onderdeel van de diagnose.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Als je last hebt van heupklachten, is het belangrijk om goed te rusten en eventueel pijnstillers te gebruiken (neem niet teveel). Daarnaast kan het helpen om bepaalde oefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van de spieren rond de heup. Overleg wel altijd met een arts of fysiotherapeut voordat je begint met oefentherapie.

Meer informatie over verschillende soorten heupklachten

   

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn veel verschillende oorzaken van heupklachten. Dit kan variëren van veroudering van de heupgewrichten tot overbelasting van de spieren en pezen. In sommige gevallen zijn de klachten het gevolg van een letsel, zoals een val of ongeluk.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

De meest voorkomende symptomen van heupklachten zijn pijn in het heupgebied, stijfheid en beperkte beweeglijkheid. Soms is er ook sprake van uitstralende pijn naar de benen.

Hoe wordt het gediagnostiseerd?

Heupklachten kunnen worden gediagnostiseerd door een arts of fysiotherapeut. Dit gebeurt vaak door middel van een lichamelijk onderzoek en gesprek over de klachten. Foto's en scans bieden vaak geen meerwaarde.

Wat zijn de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden?

Fysiotherapeutische behandelmogelijkheden voor heupklachten zijn onder andere oefentherapie en Manuele therapie. Het belangrijkste is om de oorzaak van de klachten te achterhalen en daarop gericht te behandelen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus