Retrotrochantaire heupklachten

Samengevat

Retrotrochantaire heupklachten zijn pijn of ongemak aan de achterkant van het bovenste deel van het boven been, voornamelijk in de bil, zijkant bil of bovenbeen, met soms uitstraling naar de lies en voorkant bovenbeen tot ongeveer halverwege het been. Er zijn verschillende aandoeningen die ook in dit gebied klachten kunnen geven. Het is daarom heel belangrijk dat deze klachten worden uitgesloten als onderdeel van de diagnose. Retrotrochantaire heupklachten zijn over het algemeen geen reden tot zorgen en gaan meestal binnen een paar weken vanzelf weer over. Blijven de klachten na een week of 3 nog aanwezig dan kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van jouw klachten.

Wat zijn retrotrochantaire heupklachten?

Retrotrochantaire heupklachten zijn heupklachten zonder specifieke oorzaak die pijn of ongemak geven aan de achterkant van het bovenste deel van het boven been, voornamelijk in de bil, zijkant bil of bovenbeen, met soms uitstraling naar de lies en voorkant bovenbeen tot ongeveer halverwege het been. De klachten kunnen variëren van een zeurende pijn tot hevige steken, forse beperking of stijfheid. De meeste heupklachten zijn onschuldig en verdwijnen na een week of twee rust vanzelf. Er zijn verschillende aandoeningen die ook in dit gebied klachten kunnen geven, voorbeelden zijn SI-klachten en lage rugklachten, bekkenklachten en onderbuik problemen. Het is daarom heel belangrijk dat deze klachten worden uitgesloten als onderdeel van de diagnose.
  1. Waar Voel Je Het? Meestal voel je pijn in je bil, aan de zijkant ervan, of in je bovenbeen. Soms kan deze pijn zelfs uitstralen naar je lies of de voorkant van je been.
  2. Hoe Voelt Het? De pijn kan verschillen: soms is het een zeurend gevoel, en soms voelt het als hevige steken. Je heup kan ook stijf aanvoelen of je hebt moeite met bewegen.
  3. Hoelang Duurt Het? Vaak zijn deze klachten gelukkig tijdelijk. Met wat rust verdwijnt de pijn meestal binnen een paar weken vanzelf. Blijft de pijn aanhouden? Dan is het goed om even langs de dokter te gaan.
  4. Andere Oorzaken? Soms lijkt het alsof de pijn van je heup komt, maar kan het eigenlijk iets anders zijn, zoals rugproblemen, bekkenklachten of zelfs onderbuikproblemen. Daarom is het belangrijk om zeker te weten wat de oorzaak is.

Als je denkt dat je deze klachten hebt, is het altijd goed om even rust te nemen en te kijken of het beter wordt. Gaat het niet over? Raadpleeg dan je huisarts of fysiotherapeut. Ze kunnen je helpen de juiste oorzaak te vinden en je advies geven over de beste behandeling.

Zou ik retrotrochantaire heupklachten kunnen hebben?

Als je last hebt van pijn in het gebied tussen lage rug en knie voornamelijk aan de achterkant/zijkant van de bil, dan zou je retrotrochantaire heupklachten kunnen hebben. Jouw fysiotherapeut kan helpen met de juiste diagnose. Er zijn verschillende aandoeningen die ook in dit gebied klachten kunnen geven, voorbeelden zijn SI-klachten en lage rugklachten, bekkenklachten en onderbuik problemen. Het is daarom heel belangrijk dat deze klachten worden uitgesloten als onderdeel van de diagnose.

Wat kan ik aan retrotrochantaire heupklachten doen?

Als je last hebt van retrotrochantaire heupklachten, is het belangrijk om goed te rusten en eventueel pijnstillers te gebruiken als die zijn voorgeschreven. Daarnaast kan het helpen om bepaalde oefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van de spieren rond de heup. Overleg wel altijd met een arts of fysiotherapeut voordat je begint met oefentherapie.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn veel verschillende oorzaken van retrotrochantaire heupklachten, de naam zegt namelijk alleen iets over waar de pijn zit en niets over de oorzaak.  Mogelijke oorzaken variëren van veroudering van de heupgewrichten tot overbelasting van de spieren en pezen. In sommige gevallen zijn de klachten het gevolg van een letsel, zoals een val of ongeluk.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

De meest voorkomende symptomen van retrotrochantaire heupklachten zijn pijn in de bil en heupgebied, stijfheid en beperkte beweeglijkheid. Soms is er ook sprake van uitstralende pijn naar de benen.
Diagnose van retrotrochantaire heupklachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en klachten. De therapeut vraagt hier tijdens het anamnese gesprek naar. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken wat er aan de hand is. Soms is een echo of een scan handig maar meestal niet. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Fysiotherapie en manuele therapie kunnen helpen jouw heup klachten te verminderen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatie

, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, rekoefeningen en ontspanningsoefeningen. In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, massage en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Naar de dokter?

Als u 1 of meerdere van de volgende klachten heeft is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat u eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.
  • meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
  • nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
  • zwangerschap
  • langdurig medicatie gebruik
  • reeds bekende hart of long aandoeningen
  • kanker of kanker in het verleden hebben gehad
  • drugsgebruik (of steroïden )
  • incontinentie klachten
  • erectie problemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus