Rugklachten (algemeen)

Samengevat

Rugklachten komen veel voor. Ze beperken je bij bepaalde bewegingen en geven je pijn, stijfheid of gevoelloosheid. Onder rugklachten vallen klachten in het gebied tussen je onderrug en halverwege je bovenbeen, zowel aan de achterkant, zijkant als voorkant van je lichaam. Vaak gaan rugklachten vanzelf over, maar als je er langere tijd last van hebt kun je geholpen worden door een fysiotherapeut of manueel therapeut.

Wat zijn rugklachten?

Rugklachten komen veel voor. Je rug gebruik je bij bijna alles wat je doet: van staan en zitten tot tillen en werken. Met rugklachten worden klachten bedoeld in het gebied tussen je onderrug en halverwege je bovenbeen.  Je bent beperkt bij bewegingen zoals bukken, overeind komen, tillen en draaien. Daarnaast vallen ook pijn tintelingen, gevoelloosheid en stijfheid onder rugklachten. Je voelt die klachten aan de achterkant, zijkant of voorkant van het genoemde deel van je lichaam.

Zou ik het kunnen hebben?

Als je pijn hebt rondom je onderrug, je stuitje, je billen of heupen dan zou die pijn vanuit je rug kunnen komen. Ook als je in dat gebied last hebt van stijfheid of moeite met bewegingen, zouden rugklachten de oorzaak kunnen zijn.

Wat kan ik eraan doen?

Rugklachten gaan vaak vanzelf over, meestal is even aankijken eerst de beste optie. Als de klachten langer aanhouden of je wordt heel erg beperkt in belangrijke activiteiten, zoals zorgen voor kinderen of werken, dan kan het verstandig zijn er naar te laten kijken door de fysiotherapeut. Je kunt rugklachten helpen voorkomen door genoeg te bewegen, en door een goede houding aan te nemen.  

Oorzaak en symptomen van rugklachten

Verschillende soorten rugklachten kunnen elk hun eigen oorzaak hebben. De belangrijkste oorzaken zijn:
  • overbelasting van een spier ofpees
  • ongeluk of trauma (zoals een val, een botsing of een klap)
  • ontsteking
  • veroudering
  • ziekte (bijvoorbeeld reuma)

Meer informatie over verschillende soorten rugklachten:

Er zijn ook meer specifieke aandoeningen aan de rug, die tot rugklachten leiden. Lees erover op de onderstaande pagina's.

Symptomen

Het voert te ver om een lijst symptomen te geven voor alle soorten rugklachten. Die vind je op de hierboven genoemde specifieke pagina's.

Diagnose van rugklachten

Diagnose van rugklachten gebeurt op basis van jouw specifieke verhaal en symptomen. De therapeut zal hier tijdens het anamnese gesprek uitgebreid naar vragen. Naast de pijnklachten zelf zal de therapeut ook vragen naar werkzaamheden, thuissituatie, andere lichamelijke klachten en mogelijke stressfactoren. Deze zijn erg belangrijk omdat rugklachten vaak een optelsom zijn van verschillende factoren. Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek doet jouw therapeut een aantal bewegingen en testjes om te kijken waarom jij klachten hebt van de nek. Een echo of een scan is vrijwel nooit zinvol. Als jouw therapeut beeldvorming nodig vindt dan zal hij/zij dat eerst met jou bespreken en dan met de huisarts.

Is er wat aan te doen?

Je kunt over het algemeen goed geholpen worden als je rugklachten hebt. De behandeling van de fysiotherapeut of manueel therapeut bestaat meestal uit pijneducatie, mobilisaties/manipulaties, conditie training, versterkende oefentherapie, balans oefeningen, huisoefenprogramma, rekoefeningen en Rugklachten (algemeen). In sommige gevallen maken we ook gebruik van virtual reality, laser gestuurde joint position senseoefeningen, en dry needling. Ook samenwerken met andere specialisten zoals neuropsychologie kan nodig zijn voor de meer complexe gevallen.

Eerst naar de huisarts?

Als je rugklachten hebt en je herkent je in 1 of meerdere van de volgende kenmerken, is het raadzaam om eerst contact met je huisarts op te nemen:
  • ongepland gewichtsverlies van meer dan 5 kilo in de afgelopen 4 weken
  • pijn bij rust of pijn 's nachts die hetzelfde blijft ook als je van houding verandert
  • nachtelijk zweten
  • koorts, misselijkheid en/of een lamlendig gevoel
  • zwangerschap
  • langdurig medicatiegebruik
  • hart- of longaandoeningen
  • kanker of een verleden met kanker
  • drugsgebruik (ook steroïden)
  • incontinentieklachten
  • erectieproblemen
  • forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatiecyclus
Heb je rugklachten maar zonder bovenstaande symptomen, dan kun je rechtstreeks contact opnemen met je fysiotherapeut of manueeltherapeut.