Skiduim
Samenvatting skiduim
Een skiduim is een letsel van de gewrichtsband die aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht (MCP-1) loopt. Beschadiging kan leiden tot instabiliteit en moeilijkheden bij dagelijkse handelingen. Deze blessure kan ontstaan door sportongevallen of herhaalde bewegingen. Symptomen zijn pijn, zwelling, verkleuring en krachtverlies in de duim. Dit soort letsel is erg vervelend en geeft veel klachten in dagelijks leven, je gebruikt je hand immers de hele dag. Bij een vermoeden van skiduim is medisch advies essentieel. Bij gedeeltelijke beschadiging kan een gips- of spalk ondersteunen bij herstel, en na een rustperiode kan oefentherapie nuttig zijn. Normale belasting van de duim wordt na ongeveer 3 maanden aanbevolen en zwaardere belasting na minstens 6 maanden.Wat is een skiduim?
De skiduim, ook bekend als de gamekeeper's thumb, verwijst naar een blessure aan een specifieke ligament (gewrichtsband) van de duim. Deze ligament is gelegen aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht, medisch bekend als het MCP-1 gewricht.
Deze gewrichtsband speelt een cruciale rol in de stabiliteit van onze duim. Hij zorgt ervoor dat de duim niet te ver naar achteren (of in over-strekking) kan bewegen. Denk aan de beweging die je maakt wanneer je een 'lift' signaal geeft met je duim. Deze band beperkt hoe ver je die beweging kan maken.
Wanneer deze gewrichtsband beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een val waarbij de duim ver naar buiten wordt gebogen, kan dit leiden tot instabiliteit van het duimgewricht. Dit kan het moeilijk maken om voorwerpen vast te pakken of andere alledaagse activiteiten uit te voeren. Het is belangrijk om bij klachten of verdenking van een skiduim zo snel mogelijk medisch advies in te winnen, zodat een juiste diagnose kan worden gesteld en een passende behandeling kan worden gestart.
Zou ik een skiduim kunnen hebben?
Een skiduim komt veel voor en wordt vaak veroorzaakt door een ongeluk tijdens het sporten, zoals skiën of hockeyen waarbij de duim achter de stok/stick blijft hangen. Het kan ook voorkomen bij balsporten waarbij een harde bal de uitgestrekte duim raakt.Wat kan ik er zelf aan doen?
Als je denkt dat je een skiduim hebt opgelopen, zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen:
Bij een gedeeltelijke scheur van de gewrichtsband kan een gips- of afneembare spalk helpen bij het herstelproces. Deze spalk houdt de duim stabiel, waardoor de gewrichtsband zonder extra stress kan genezen.
De spalk of het gips is er specifiek voor bedoeld om de gewrichtsband van de skiduim te ontlasten. Dit zorgt voor een betere heling in een stressvrije omgeving.
Oefentherapie kan na een periode van rust en stabilisatie van de skiduim nuttig zijn. Belangrijk is:
- Normale belasting: Na circa 3 maanden is het meestal mogelijk de duim weer normaal te belasten, afhankelijk van medisch advies.
- Zware belasting: Wacht met zwaardere handelingen tot minstens 6 maanden na het oplopen van de skiduim.
Laat je altijd adviseren door een arts of handfysiotherapeut bij het opbouwen van de belastbaarheid!Wat zijn de oorzaken?
Een skiduim kan worden veroorzaakt door een ongeluk tijdens het sporten, zoals skiën of hockeyen waarbij de duim achter de stok/stick blijft hangen. Het kan ook voorkomen bij balsporten waarbij een harde bal de uitgestrekte duim raakt. Chronisch letsel van deze band komt ook voor, maar minder vaak. Hierbij ontstaat er uitrekking van het bandje door herhaling van dezelfde beweging.Wat zijn de meest voorkomende symptomen?
Bij een gamekeeper's thumb kun je last hebben van pijn, zwelling, verkleuring aan de binnenzijde van de duim en krachtverlies van de duim. Je merkt dit bij het opendraaien van potjes of het omdraaien van een ronde deurknop.Het anamnese gesprek is het eerste gesprek tussen jou en jouw fysiotherapeut. Tijdens dit gesprek probeert jouw fysio de informatie te verzamelen die nodig is om een goede diagnose te stellen. Dit gesprek is heel erg belangrijk voor ons om een goede diagnose te stellen en andere aandoeningen en ziekten uit te sluiten. Hoe meer informatie je ons geeft hoe beter wij ons werk kunnen doen.
Het anamnese gesprek verloopt meestal als volgt:
- Wij maken kennis met elkaar en controleren samen jouw gegevens en verzekering.
- We vragen waarom je een afspraak hebt gemaakt en wat je hoopt te bereiken met de fysiotherapie behandeling.
- Jouw fysio stelt screenende vragen om andere ziekten of aandoeningen uit te sluiten
- Wij stellen vragen over jouw medische voorgeschiedenis, eventuele andere ziektes, operaties of medische aandoeningen. Ook stellen we vragen over medicijnen, mogelijke zwangerschappen, eventueel drugsgebruik, roken, drinken en beweging.
- Daarna stellen we verdiepende vragen om een beter beeld te krijgen van de klachten en beperkingen die jij ervaart en natuurlijk praten we over andere factoren die mogelijk mee zouden kunnen spelen zoals thuissituatie of werk.
Na een screening en een anamnese gesprek zal jouw fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen. Fysiotherapeutisch onderzoek kan worden gebruikt voor verschillende dingen zoals het beoordelen van de beweeglijkheid van een persoon, het evalueren van pijn en stijfheid, het bepalen hoeveel krachtsverlies er is, of welke zenuwbanen nog wel en welke niet meer werken. Het kan ook worden gebruikt om de vooruitgang van een persoon te volgen tijdens de behandeling en om te bepalen wanneer de behandeling kan worden beëindigd. Het onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het meten van de beweeglijkheid van de gewrichten, het observeren van de manier waarop een persoon beweegt, of het testen van de spiersterkte.
Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek stellen wij samen met jou een behandelplan op om aan jouw specifieke doelen te werken. Dit kan bestaan uit oefeningen je thuis kan doen, trainen in onze oefenzaal, manipulaties van de gewrichten, of het geven van adviezen.
Wat zijn de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden?
Fysiotherapie kan helpen bij de oefentherapie die zich richt op normale belasting na 3 maanden en zware belasting pas na 6 maanden. Dit is om de normale functie van het duimgewricht te herstellen. Behandeling bestaat vaak uit pijneducatieTijdens een sessie pijneducatie leer je het beter begrijpen en beheersen van pijn. Pijneducatie kan gebruikt worden om je te helpen omgaan met chronische pijn, zoals bijvoorbeeld rugpijn, hoofdpijn en nekklachten, maar ook bij pijn na een operatie of een ongeval.
Gewrichtsmobilisaties zijn handelingen die gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid van een gewricht. Gewrichtsmobilisaties kunnen worden gebruikt voor het behandelen van beperkingen, pijn en stijfheid in gewrichten, zoals de rug, nek en schouders.
Gewrichtsmanipulaties zijn een vorm van gewrichtsmobilisaties die worden uitgevoerd door manueeltherapeuten. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van snelle, korte bewegingen op het gewricht, om de beweeglijkheid ervan te verbeteren. Hierbij kan een krak worden gehoord of gevoeld.
Wat zijn de risico’s? Er zijn echter ook enkele risico’s verbonden aan het ondergaan van gewrichtsmanipulaties met name in de nek. Zo kan het uitvoeren van de behandeling te agressief zijn en leiden tot extra pijn of letsel. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de behandeling op een juiste manier wordt uitgevoerd, en is er altijd een goede screening en intake vooraf nodig.
Oefentherapie is een vorm van behandeling waarbij er specifieke oefeningen worden gedaan om lichamelijke klachten of beperkingen te verminderen. Oefentherapie kan worden gebruikt voor het behandelen van veel verschillende gezondheidsproblemen, waaronder pijn, stijfheid, krachtsverlies en beperkte beweeglijkheid. Het kan ook helpen bij het verminderen van het risico op letsel, en het verbeteren van de algehele gezondheid en functioneren van het lichaam.
Rekoefeningen zijn oefeningen die proberen de pijnvrije bewegingsmogelijkheden van spieren en pezen te vergroten door ze op een specifieke manier op te rekken.
Spalken zijn hulpmiddelen die worden gebruikt binnen de handtherapie om bewegingen van de hand en vingers te beperken of te corrigeren. Ze worden gemaakt van kunststof of metaal en kunnen op maat worden gemaakt voor elke patiënt. Spalken worden voornamelijk gebruikt na een operatie, bij een verstuiking, verrekking of breuk van de hand, pols of vingers. Ze kunnen ook worden gebruikt bij het behandelen van aandoeningen zoals artritis, reuma of het carpaal tunnel syndroom.
Braces en spalken zijn hulpmiddelen die soms worden gebruikt binnen de fysiotherapie om en gewricht stabiliteit en bescherming te geven. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals kunststof, neopreen, of textiel, en kunnen op maat worden gemaakt om de behoefte van de patiënt te voldoen.
Naar de dokter?
Bij acuut letsel van de duim waarbij er verkleuring of vervorming is opgetreden is het altijd slim om er naar te laten kijken. Als je 1 of meerdere van de volgende klachten hebt is het raadzaam om eerst contact met uw huisarts op te nemen voordat je eventueel een afspraak maakt met een fysiotherapeut of andere behandelaar.- meer dan 5kg afgevallen in de afgelopen 4 weken zonder dat u dat wilde
- nachtelijke pijn of pijn in rust die niet verandert bij het veranderen van houding
- nachtelijk zweten
- koorts, misselijkheid en/of algemeen onwelbevinden
- zwangerschap
- langdurig medicatie gebruik
- reeds bekende hart of long aandoeningen
- kanker of kanker in het verleden hebben gehad
- drugsgebruik (of steroïden )
- incontinentie klachten
- erectie problemen
- forse verandering van ontlastingspatroon of menstruatie cyclus