de rol van fysiotherapie bij het omgaan met chronische pijn

De rol van fysiotherapie bij het omgaan met chronische pijn

eerst gepubliceerd op 5 juni 2023 op www.fysiotherapienoorderbad.nl

Voor veel mensen die dagelijks lijden aan chronische pijn is het een enorme puzzel: “hoe ga ik het vandaag redden met die pijn?” 

Als je ergens last van hebt is ook de hele wereld ineens expert in hoe jij met je klachten om moet gaan. Je herkent het vast wel, al dat ongevraagd advies; ome jan die je op een feestje een uur lang gaat uitleggen dat je gewoon positief moet denken, die goede vriendin die een of andere youtube guru heeft gevonden die je van al je pijn kan afhelpen, om van het internet zelf maar te zwijgen. Iedere website die je bekijkt roept weer wat anders en belooft gouden bergen. Ondertussen heb jij nog steeds net zoveel pijn en wordt jouw wereld elke dag een beetje kleiner, je hebt alles al geprobeerd en niets lijkt te helpen.

Chronische pijn is een groot probleem dat veel mensen over de hele wereld raakt. Het zorgt voor problemen in het dagelijks leven, geeft emotionele stress en beperkt iemands mogelijkheden om te genieten van de leuke dingen in het leven. Vaak ligt de focus bij pijnbestrijding op medicijnen, maar deze kunnen bijwerkingen hebben of verslavend zijn. 

Kan fysiotherapie helpen bij chronische pijn?

Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden moeten we eerst bedenken waarmee fysiotherapie dan zou moeten helpen, met andere woorden; “wat is het doel?”

Dit klinkt als een eenvoudige vraag maar is eigenlijk best ingewikkeld. Als jij graag weer met je beste vrienden in het weekend naar de FC wil kunnen, dan vraagt dat een andere aanpak dan als je graag weer meer uren wil kunnen werken in je eigen bedrijf omdat je niet verzekerd bent bij ziekte. De ene persoon wil gewoon zo snel mogelijk weer zijn of haar hobby kunnen oppakken terwijl de ander al heel blij zou zijn als aan- en uitkleden wat minder pijnlijk was.

Wat is jouw doel?

Dit is de meest belangrijke vraag die je jezelf kan stellen. Als ik deze vraag stel aan mijn patiënten, is het eerste antwoord bijna altijd: “ik wil minder pijn hebben!”. Als ik dan een tijdje met ze aan het praten ben, en doorvraag naar de “waarom”, krijg ik hele andere antwoorden. Antwoorden zoals: “ik wil minder pijn hebben zodat ik me niet steeds schuldig hoef te voelen naar mijn partner dat we nooit meer wat leuks kunnen doen samen”, of “ik wil dat mn collega’s me niet steeds scheef aankijken omdat ze vinden dat ik me te vaak ziek heb gemeld”.

Waarom is dat zo belangrijk?

Pijn is een heel ongrijpbaar iets, het is een gevoel die door het brein wordt gecreëerd als een reactie op mogelijk gevaar (als je meer hierover wil lezen klik dan hier voor mijn eerdere blog hierover). De waarom vraag geeft je veel meer mogelijkheden om er iets aan te doen, bovendien ben je dan ook met een veel belangrijker doel bezig. Namelijk met dat wat je echt dwars zit! 

Als je eenmaal hebt vastgesteld waarom je van je pijn af wil (behalve omdat pijn naar voelt) kun je een plan maken om het aan te pakken. Alleen of samen met een professional kun je nu een stappenplan op papier zetten en een tijdspad bepalen. Een plan op papier met een realistisch tijdspad kan heel erg helpen omdat het grip geeft op die ongrijpbare pijnklachten, dit zorgt voor rust.

Hoe kan fysiotherapie helpen?

De Fysiotherapeut is expert op het gebied van bewegen en revalideren. Samen met jou kan de fysiotherapeut zoeken naar de “waarom?” waar we eerder over spraken, en een plan opstellen om daarnaartoe te werken. Binnen de fysiotherapie zijn er verschillende technieken en behandelingen beschikbaar om jou te ondersteunen in jouw herstelproces. Je kan hierbij denken aan ontspanningstherapie (daar heb ik hier al eens over geschreven), oefentherapie, of het gebruik van virtual reality (daar kun je hier meer over lezen/kijken).

Hoe fysiotherapie helpt bij het omgaan met chronische pijn:

1. Persoonlijke behandelplannen, speciaal gericht op jou en jouw “waarom?”

2. Oefeningen op maat

3. Pijnonderwijs 

4. Zelfmanagementstrategieën gericht op doseren van activiteiten en werkzaamheden

5. Gebruik van nieuwe technologieën om de pijn te beïnvloeden

6. Multidisciplinaire aanpak

Voordelen van fysiotherapie voor het omgaan met chronische pijn:

1. Betere kwaliteit van leven 

2. Minder afhankelijkheid van medicijnen 

3. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van het mentale welzijn door ontspanning te bevorderen, stress te verminderen en het zelfvertrouwen te vergroten.

Conclusie

Als je chronische pijn wil verminderen is het van belang om eerst te bedenken waarom je minder pijn wil. Als je jouw “waarom?” hebt gevonden kun je een stappenplan opstellen om hieraan te werken. De fysiotherapeut kan jou hierbij begeleiden en helpen met het vinden van jouw “waarom?”, het opstellen van het plan, een oefenprogramma op maat te maken (gebruikmakend van de nieuwste technologieën), en te helpen doseren van activiteiten en werkzaamheden. 

Het is belangrijk om te onthouden dat fysiotherapie een proces is en dat je misschien niet meteen resultaten ziet. Het kan enige tijd duren voordat je merkbare verbeteringen in je pijn en lichamelijk functioneren ervaart. Het is essentieel om geduldig te zijn, open te communiceren met je fysiotherapeut en je te houden aan het behandelplan om de beste resultaten te behalen.

Door fysiotherapie op te nemen in je chronische pijnmanagementstrategie, kun je een actieve rol spelen in je eigen herstel en een betere kwaliteit van leven bereiken.

Meer Blogs lezen?

klik hier voor een overzicht van al onze blogs

Andere informatiebronnen

https://www.thuisarts.nl/chronische-pijn/ik-heb-pijn-die-langer-blijft-chronische-pijn

pijn patiënten naar 1 stem