Klaar met hoofdpijn?

Krijg weer ruimte in je hoofd voor wat echt belangrijk is!

klaar met hoofdpijn?
  • Jezelf weer zijn
  • Weer doen wat je leuk vindt
  • Midden in het leven staan

Als je beperkt wordt bij wat je doet

Je bent jezelf niet

Jouw klachten hebben letterlijk overal invloed op. Je bent het zat om steeds anders te reageren dan je eigenlijk zou willen

Je ervaart onbegrip

‘Maar dat lukt toch wel?’ ‘Het is maar hoofdpijn toch?’ Anderen snappen niet welke impact het op je heeft. Dat doet pijn. 

Je komt niet vooruit

Je hebt inmiddels van alles geprobeerd maar je komt niet verder. Je kunt niet doen wat je wilt en maakt je zorgen.

Jij verdient het om weer mee te doen!

Wij geloven dat er altijd een manier is om verder te kunnen. Fysiotherapie kan daarbij helpen.

Uitleg over hoofdpijn

Hoofdpijnklachten zijn een veelvoorkomend probleem onder volwassenen. Dit varieert van milde ongemakken tot invaliderende aandoeningen zoals migraine. Hoewel deze kwalen vaak hinderlijk zijn, leiden ze zelden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Gelukkig zijn er effectieve behandelmethodes beschikbaar.

De impact van deze klachten op het dagelijks leven mag niet worden onderschat. Een bezoek aan de huisarts kan verhelderend zijn, maar vaak bieden veranderingen in levensstijl en specifieke therapieën verlichting. Meestal gaan nemen de klachten af met wat rust, beweging, en kleine veranderingen in hoe je leeft. In de meeste gevallen gaat het om primaire aandoeningen die niet gerelateerd zijn aan andere ziekten.

Soms kan hoofdpijn een teken zijn van een andere ziekte, zoals een infectie of hoge bloeddruk, maar dit is zeldzaam. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de frequentie en intensiteit van de klachten. Indien ze frequent of hevig zijn, of gepaard gaan met andere symptomen, is medisch advies aan te raden. 

Kortom, hoofdpijn is normaal en meestal niet gevaarlijk. Of je nu af en toe klachten hebt of vaak migraine hebt, de informatie op deze site kan je helpen om je pijn beter te begrijpen en te weten welke behandelingen er zijn.

Hoe fysiotherapie helpt:

  • Oefeningen voor je ogen, nek en bovenrug kunnen helpen met de pijn.
  • Je leert over pijn en hoe je je leven kan veranderen om minder pijn te hebben.
  • Technieken om te ontspannen kunnen helpen met stress en hoofdpijn.
  • De fysiotherapeut kan helpen met het verminderen van spierspanning en het verbeteren van de beweging in je nek en bovenrug.

Conclusie

Fysiotherapie, manuele therapie of orofaciale therapie kunnen helpen bij hoofdpijnklachten.

Op de uitleg pagina vind je meer informatie over hoofdpijn en links naar meer informatie over specifieke vormen.

Hoofdpijn is een van de speerpunten van onze praktijk in het hart van Groningen vlak bij het UMCG en het Noorderplantsoen.  Onze collega dhr Goddard is mede-oprichter en al jaren lid van Hoofdpijn Netwerk Noord, dit is een netwerk van gespecialiseerde therapeuten die direct samenwerken met het Martini ziekenhuis Groningen. Wij werken binnen het HNN met bewezen effectieve behandelprotocollen voor diverse soorten hoofdpijn. Onze collega’s hebben uitgebreide ervaring met het behandelen van verschillende vormen van klachten, van migraine tot hersenschuddingen en hersenletsels.

Spanningshoofdpijn

Je voelt een drukkende pijn aan beide kanten van je hoofd, en soms ook in je nek en schouders.

  • De pijn is niet erger als je beweegt.
  • Je hebt het minstens 10 keer gehad, en het duurt tussen 30 minuten en 7 dagen..
  • Je hebt geen misselijkheid en hooguit een beetje last van licht of geluid.

Migraine

Dit is een forse hoofdpijn in combinatie met andere problemen zoals misselijkheid of gevoeligheid voor licht en geluid. Meestal voel je een kloppende pijn aan één kant van je hoofd.

  • De pijn wordt erger als je beweegt.
  • Je hebt het minstens 5 keer gehad, het komt in aanvallen, en het duurt tussen 4 en 72 uur.
  • Je hebt last van misselijkheid en/of overgeven, of je bent overgevoelig voor licht en geluid tijdens de aanval.

Clusterhoofdpijn

Dit is een hele erge pijn aan één kant van je hoofd, vaak rond je oog. Je hebt veel aanvallen van pijn voor weken of maanden, dan stopt het voor een tijd.

  • Je hebt een enorme drang om te bewegen.
  • Je hebt het minstens 5 keer gehad, en het duurt tussen 15-180 minuten.
  • Je hebt ook andere problemen zoals tranen, een verstopte neus of zweten van je voorhoofd en gezicht.
  • De aanvallen komen soms elke andere dag of tot 8 keer per dag.

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn

Dit komt als je te veel pijnstillers gebruikt. De klachten blijven of worden erger, ook al neem je medicijnen.

  • Je hebt hoofdpijn op 15 of meer dagen per maand.
  • Je gebruikt te veel medicijnen (meer dan 15 dagen per maand voor de meeste medicijnen) gedurende meer dan 3 maanden.
  • De klachten worden minder als je stopt met de medicijnen binnen 2 maanden.

Je behandeltraject is maatwerk. Vaak is het een combinatie van verschillende therapieën en behandelingen. Bijvoorbeeld oefentherapie en mobilisaties . Je krijgt adviezen voor je dagelijks leven en, als dat nodig is, pijneducatie.

Er zijn veel behandelingen mogelijk. Het hangt af van de soort klachten die je hebt. Medicijnen, leefstijl veranderen, en oefeningen kunnen helpen. Een fysiotherapeut kan je leren hoe je met de pijn kan omgaan. Ze kunnen ook helpen met het verbeteren van je houding, versterken van spieren en het verminderen van stress, wat belangrijk kan zijn om hoofdpijn te verminderen.

In sommige gevallen is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk, bijvoorbeeld bij de behandeling van kinderen met hoofdpijn klachten, complexe hoofdpijnklachten of traumatische hoofdpijnklachten en PCS. Hiervoor hebben wij samenwerkingen met kinderfysiotherapie Klein en Krachtig en Neuropsychologie praktijk “psychologie en beweging“.

Fysiotherapie Noorderbad biedt een geïndividualiseerd behandeltraject, inclusief oefentherapie, mobilisaties en leefstijladviezen. In sommige gevallen is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk, bijvoorbeeld bij de behandeling van kinderen met hoofdpijn klachten, complexe hoofdpijnklachten of traumatische hoofdpijnklachten en PCS.

Hiervoor hebben wij samenwerkingen met kinderfysiotherapie Klein en Krachtig en Neuropsychologie praktijk “psychologie en beweging“.

Wij staan klaar om u te ondersteunen bij het verminderen van uw hoofdpijnklachten. Ons team in Groningen is deskundig en ervaren in het bieden van verlichting en het verbeteren van uw kwaliteit van leven.

Gerelateerde artikelen