Maak een einde schouderklachten!

Doe weer de dingen die je echt leuk vindt!

schouderklachten
  • Voel je zekerder in bewegen
  • Weer doen wat je leuk vindt
  • Midden in het leven staan

Als je beperkt wordt bij wat je doet

Je voelt je beperkt

Jouw klachten hebben letterlijk overal invloed op. Je bent het zat om steeds andersom hulp te moeten vragen bij dagelijkse handelingen.

Je ervaart onbegrip

‘Maar dat lukt toch wel?’ ‘zo zwaar is die tas ook weer niet!’ Anderen snappen niet welke impact het op je heeft. Dat doet pijn. 

Je komt niet vooruit

Je hebt inmiddels van alles geprobeerd maar je komt niet verder. Je kunt niet doen wat je wilt en maakt je zorgen.

Jij verdient het om weer mee te doen!

Wij geloven dat er altijd een manier is om verder te kunnen. Fysiotherapie kan daarbij helpen.

Uitleg over schouderklachten

Schouderklachten zijn een veel voorkomende klacht waar je veel last van kan hebben. Je schouders gebruik je in het dagelijks leven heel veel, bijvoorbeeld bij een lamp vervangen, iets uit een kast pakken, tillen van kinderen, doen van je favoriete sport en nog veel meer.

We hebben het over schouderklachten als de klachten ergens tussen de schouderblad en halverwege de bovenarm zit. Dit kan zowel aan de voor-, achter- of zijkant zitten en kan zijn pijn, tintelingen, gevoelloosheid, beperking of stijfheid.

Schouderklachten zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over na enkele weken. In sommige gevallen blijft de klacht langer dan normaal of wordt iemand heel erg beperkt in activiteiten zoals werk, sport of zorg. Als dat zo is dan kan de fysiotherapeut uitkomst bieden. Wij kunnen helpen met het stellen van een correcte diagnose, kiezen van de beste therapie en zorgen dat je weer die dingen kan doen die je zo graag wil!

Epidemiologie van Schouderklachten

Schouderpijn is de derde meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat en veroorzaakt aanzienlijke maatschappelijke kosten. Onderzoek toont aan dat de helft van de nieuwe gevallen van schouderpijn binnen zes maanden volledig herstelt, met een stijging tot 60% na een jaar.

Veelvoorkomende Diagnoses van Schouderpijn

Diagnoses hangen vaak af van het specifieke anatomische gebied dat is getroffen, zoals ‘intra-articulair’, ‘voorkant schouder’ en ‘subacromiaal’. Het begrijpen van de locatie helpt bij het bepalen van de oorzaak en het op maat maken van de behandeling.

Behandelingen voor Schouderpijn

Wat betreft behandeling tonen zowel chirurgische ingrepen als conservatieve methoden vergelijkbare effectiviteit in het beheersen van pijn en invaliditeit. Deze gelijkheid suggereert dat niet-invasieve behandelingen zoals fysiotherapie of manuele therapie in veel gevallen net zo effectief zijn als chirurgische opties.

Prognose van Schouderklachten

Zoals eerder benoemd is na 1 jaar ongeveer 60% van de patiënten spontaan hersteld. Fysiotherapeutische begeleiding, soms in combinatie met door de huisarts voorgeschreven medicatie, kan het proces versnellen en de overige 40% ook helpen herstellen.

Samenvatting: Prognostische Factoren voor Schouderklachten

Verschillende factoren beïnvloeden de prognose van schouderpijn:

– Hogere intensiteit van schouderpijn, gelijktijdige nekpijn en langdurige symptoomduur zijn gekoppeld aan slechtere uitkomsten in de eerstelijnszorg.

– In de tweedelijnszorg voorspellen grotere invaliditeit en een geschiedenis van schouderpijn ook slechtere resultaten.

– Bewust zijn van deze prognostische factoren helpt clinici om patiënten met een hoger risico nauwlettender te monitoren en behandelplannen indien nodig aan te passen.

– Prognostische informatie is essentieel voor tijdige doorverwijzingen en efficiënte klinische besluitvorming.

Diagnostische en Behandelopties voor Schouderpijn

Effectieve diagnose omvat gedetailleerde patiëntengeschiedenis, beoordeling van het begin, karakter en impact van de pijn op dagelijkse activiteiten, samen met bewegingsbereiktesten. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, echografie en MRI zijn Meestal niet noodzakelijk. Veelvoorkomende diagnoses zijn impingementsyndroom, frozen shoulder, tendinitis, cuff rupturen, fracturen en bicepsklachten. Niet-chirurgische behandelingen zoals fysiotherapie, ontstekingsremmende medicijnen en corticosteroïde-injecties zijn over het algemeen effectief, met chirurgie gereserveerd voor zeerspecifieke gevallen. Gepersonaliseerde behandelplannen, gebaseerd op een nauwkeurige diagnose, zijn de sleutel tot patiënttevredenheid en succesvolle resultaten.

– Een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek zijn essentieel.

– Nadruk moet liggen op de bewegingsuitslagen, kracht, stabiliteit en tekenen van inklemming of instabiliteit.

– Diagnostische beeldvorming en injecties spelen soms een rol bij het bevestigen of uitsluiten van pathologieën.

Overzicht van Veelvoorkomende Orthopedische Schouderdiagnoses in de Eerstelijnszorg

Huisartsen en fysiotherapeuten komen vaak aandoeningen tegen zoals impingementsyndroom, frozen shoulder, tendinitis, cuff rupturen, fracturen en bicepsklachten. Ze moeten beslissen tussen conservatief beheer en verwijzing naar een specialist. Behandelingen variëren afhankelijk van de diagnose, maar omvatten over het algemeen fysiotherapie, medicatie, injecties en soms chirurgie.

Conclusie

schouderpijn is een complexe aandoening met verschillende oorzaken, prognostische factoren en behandelopties. Een grondig begrip van deze aspecten is cruciaal voor effectief beheer en het verbeteren van patiëntenuitkomsten.

Bronnen:

  • “Shoulder Pain — Where Are We Now?” by Karen Walker-Bone, Daniëlle A W M van der Windt
  • “Clinical evaluation of nonarthritic shoulder pain: Diagnosis and treatment” by Robert E. Holmes, William R. Barfield, Shane K. Woolf
  • “Comprehensive Shoulder Evaluation Strategies” by Matthew Varacallo, Youssef F. El Bitar, Scott D. Mair
  • “Common Orthopaedic Shoulder Diagnoses Encountered in the Primary Care Setting” by W. A. Wardell, Brett Auerbach, Min Je Woo, Donald E. Phykitt
  • “Epidemiology, common diagnoses, treatments and prognosis of shoulder pain: A narrative review” by Christopher J. Hodgetts, Bruce F. Walker

Wij zijn ervaren in het behandelen van verschillende soorten schouderklachten waarvan sommigen veel vaker voorkomen dan anderen.

Voorbeelden van schouder klachten die wij behandelen zijn :

Je behandeltraject is maatwerk. Vaak is het een combinatie van verschillende therapieën en behandelingen. Bijvoorbeeld oefentherapie en mobilisaties . Je krijgt adviezen voor je dagelijks leven en, als dat nodig is, pijneducatie.

Wij bepalen samen met jou wat het uiteindelijke doel is, zoals weer kunnen klimmen, werken of zorgen voor familieleden. Op basis van jouw doel bepalen we samen hoe het traject eruit gaat zien.

Met 3 manueeltherapeuten, waarvan 1 fervent klimmer, een handtherapeut en een ex-topsportster in het team zijn we bij onze fysiotherapie praktijk in Groningen behoorlijk ervaren op het gebied van schouderklachten.

Onze collega Ron Hamminga is naast hand therapeut ook lid van het schoudernetwerk en zelf fanatiek sporter. Peter Sulman en Ron Bottema hebben als manueeltherapeuten veel expertise op het gebied van nek en schouder pijn en Natalia heeft als voormalig internationaal windsurfer met een master in sports science ook veel affiniteit met patiënten met schouderpijn.

Gerelateerde artikelen